top of page

השפעת המיתולוגיה

למיתולוגיה הנורדית השפעות בולטות עלינו אף בימינו. מספר דוגמאות לכך הן:

שמות חלק מימי השבוע באים משמות דמויות:

יום שלישי - על שם טיר (Tyr)

יום רביעי - על שם אודין (Odin או Wodan) - אבי האלים.

יום חמישי - על שם ת'ור (Thor) - אל הרעם.

יום שישי - על שם פריה (Freya) - אלת האהבה והפריון.

השפעה על הספרות. בולטים במיוחד ספרי הפנטזיה של טולקין והספרים הרבים אשר באו בעקבותיו. גזע האלפים, אשר נהיה אחד מהנפוצים ביותר בספרי הפנטזיה נוצר בהשראת תיאורי האלפים של המיתולוגיה הנורדית. לפעמים ניתן אף למצוא שימוש ישיר יותר בדמויות מיתולוגיות, כגון בספר "אלים אמריקאיים" של ניל גיימן וסדרת ספרי הקומיקס של מרוול.

השראה ליצירתו של טבעת הניבלונגים ("Der Ring des Nibelungen").

בנוסף להקות המתעסקות במוסיקת רוק ויקינגי והרד קור כבד

מאפייני המיתולוגיה:

1) האנשה-

כל הדמויות במיתולוגיה הן בעצם דמויות היכולות לדבר וכו', אפילו הצמחים [אשר נשבעו לא

לפגוע בבלדר]. הדמויות שהן האלים האנשים הטרולים הגמדים והענקים מנהלות חיים אנושיים ומדברות ביניהן, כמו כן גם ההאנשה היא הגורם העיקרי לתזוזה רצינית ומעניינת בסיפור, מכיוון שבמיתולוגיה הנורדית הדמויות אינן בנות אל מוות ונהיות כאלה רק לאחר אכילתן פרי מסוים מאלת הפיריון. ע''פ המיתולוגיה נראה קשר בין היצורים העל טבעיים ובני האדם והקשר נצפה בכך שחיו בממלכה אחת, על עץ הייגדראסיל ויכלו לקשר ביניהם כמו כל שאר היצורים על העץ.לכל אחד מהיצורים אישיות משלו ותכונות המאפיינות את מראהו של זנו, ותכונות שונות והשקפות שונות מניעות את העלילה מכיוון שנוצרות מחלוקות, תכונות שליליות כגון קנאה או תכונות תחרותיות ומלחמות לקבוע מי הטוב בין היצורים. ההאנשה בכל מיתולוגיה, וגם במיתולוגיה הנ''ל היא דבר בסיסי מקשר הדמויות ומפתח העלילה.

 

2) היסוד האתיולוגי (הסיבתי)-

גם במיתולוגיה הנורדית בדומה לשאר המיתולוגיות ניתן לראות את הניסיון להסביר תופעות שונות כגון:

*האלים תפסו ניצוצות לוהטים שעפו אשר באו מרצח הענק ויימר ודמו הרב אשר בנה עולם שלם (בריאת העולם). לשניים ניתנו מרכבות והם הפכו לשמש ולירח וחלקם קובעו בשמים והפכו לכוכבים. שני זאבים, סקול והאתי רודפים אחרי השמש והירח וגורמים להם לנוע על פני הרקיע.

*פעם, בזמן טיול על שפת הים, ראו שלושת האלים שני עצים יפים. האל הראשון החדיר בהם רוח וחיים, השני העניק להם הגיון ורגשות. השלישי נתן להם צורה, את יכולת הדיבור, השמיעה והראייה. האלים קראו לגבר אסק ולאישה אמבלה, צאצאיהם יועדו לאכלס את מידגארד (עולם האנשים).

*האלים יצרו לעצמם את אסגארד וקבעו בו את מקום מושבם. בין מידגארד לבין אסגארד ניבנה גשר - ביפרוסט - הוא הקשת בענן. באסגארד נבנו בניינים והיכלות מפוארים, מהם שלטו האלים.

bottom of page